Човекът в „реалистичния романтизъм“???

Не мога да преценя има ли романтика в днешно време, камо ли аз в каква група би трябвало да съм причислена? И действително ако има някакво човеколюбие как можеш да го откриеш в тая мешана скара от negative moods наоколо. Предполагам това не е само  начин на живот в България.

В днешно време хората преминават на тъмния бряг, наречен меланхолия, депресия, с купищата си проблеми. Забравят, че въпреки зимата има и слънчеви дни. Или другият вариант, ако усетят как се превръщат в тъмни и безлични фигури, вървейки по улицата, такива, че да не усещат удоволствието от въздуха, който вдишват, то търсят начини да се върнат в жизнения свят поне за малко.

Ако изгубиш човешкото, детското у себе си, всичко, което правиш претърпява душевен провал. Успехите губят реалния си смисъл. Остава едно празно самодоволство, сякаш си спечелил пластмасов сандвич, който дори не може’ш да опиташ на вкус. Най-страшното преди този момент е, че повечето хора усещат достигането до безличната граница и не полагат усилия да задържат и малкото, което им е останало. Явно днес борбата, волята не са приоритетни качества или и аз не знам… По-скоро се действа на материална основа, в повечето случаи. Не отричам,че аз самата съм заобиколена от материални блага. Търся ги, не бих се отказала от тях. Но идеята е да осъзнаеш,че те помагат за един лесен и механизиран живот, не за вътрешно щастие во веки.

Не искам да стигна до момента, в който вдигам телефона, за да говоря само по работа, в който гледам новини, за да следя курса на долара или влизам в пощата си, за да се занимавам с уреждането на чужди сметки и проблеми. Сега вървейки, в студена нощна София, се старая да извлека максимално удоволствие от светлините, които те заобикалят. Хората, които те задминават бързат за някъде, ти също бързаш , но това не пречи да се порадваш на „контакта“ с тях. Въпреки, че всичко е така изкуствено, визуалната топлина, която София придава, те зарежда с енергия. (Смирненски беше говорил за тия студени светлини)
Няма нищо лошо да се поразходиш сам. Това е нужно всекиму. Поемаш от свежия въздух, и малко размисли върху деня, седмицата, месеца, хората около теб. След това влизаш някъде на топло, стопля те чаша вино с някой любим човек, забавлявайки се с приятел и се наслаждаваш на немеханизираната комуникация, на тази, която ти идва от вътре.

Виждам все повече хора, които търсят всевъзможните средства в опита си да се върнат към човешкия начин на живот, което понякога плаши. Не може да хванеш една бутилка с алкохол и докато не я изпиеш – да не ти е весело. В последно време алкохола се заменя и с по-скъпи удоволствия… А дали пък всичко тези хора с негативно настроение и намръщена физиономия не пречат и на нашия поглед към живота. Дали въпросната меланхолия е заразна…? За мен отговорът е да! Много зависи и от силата на човека, но в днешно време доброто твърде бързо изтощава силите си. Това разбира се, не е причина да се откажем. Не пречи да се отскубнеш от заразата и да изживееш своята емоция, без някой да те затормозява с разглезени превземки или „комерсиално разочарование“ от живота. Всичко е въпрос на вътрешно усещане.

И все пак благодарение на слънцето, наличието на хубави хора до теб, смислени цели, мечти и желания за бъдещето… всичко това оправдава каузата събуждане от „сън вековен“, или вътрешното успиване на душата. Човек не може да забрави това, което има в себе си. Рано или късно то излиза наяве. Просто трябва да се използва в положителен аспект. Романтизъм може би няма, тези понятия ние ги измисляме и ние ги отричаме.

Но поне нека останат чувствата…затова сме хора…


„Животът е низ от чувства“ …

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s