Мартинин ден

Днес 14- ти април бил моят ден! Честито на печелившите.

Аз обаче си направих едно проучване и по различните календари, обичаи, традиции, имам правото да си нося името гордо и да черпя по случая точно 4 пъти. Така са избрани дните, че даже регулярно да си получавам и подаръци, ако има желаещи 🙂

 30 Януари – тази информация не ми е потвърдена, открих я в едно списание 🙂

1 март– По народния календар Мартин и Мартина празнуват на 1 март. Както всички знаем с Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на жени, моми, деца и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици. Някои хора възприемат този ден и обичаите, свързани с него, за повече езически. Аз продължавам да чествам 1 март с голям респект, този празник ми е един от любимите, не заради подаръци, мартеници или нещо такова. Сякаш това е един от малкото празници, в които не купуваш мартеницата, за да има нещо в замяна и за теб. Купуваш я, защото мислиш доброто на човека срещу теб!Мислиш му здравето 🙂 Това е хубав празник! Всъщност това мога да го правя аз, не мога да гарантирам за другите, но въпреки това, го възприемам не толкова като лично мой празник, по-скоро като общ празник с много положителни емоции.

14 април– А за този ден какво открих… Това е малък църковен празник, който само на места е известен с някои обредни практики. В отделни райони на Югозападна България срещу Мартиния събират гребените вкъщи, сключват ги един в друг и ги слагат в един ъгъл на стаята. Смятат, че по този начин връзват устата на вълците и предпазват стоката си. Действието извършват със затворени очи, за да бъдат вълците слепи, когато минават покрай стадото. Пак на този ден вземат едно яйце от полога, пробиват го и в празната черупка слагат малко мляко, а дупчицата запушват с квас или хляб. Яйцето закопават в огнището за предпазване на млякото от мамници.

Християнската църква чества св. Мартин, римски папа, който се бори срещу учението на монотелитите. Заради свикания по този повод в Рим поместен събор бива заточен в Херсон от император Констанс (641-668), който симпатизира на еретиците. Св. Мартин Изповедник умира в изгнание. Това се води за православен празник. Признавам си доскоро имах информация, че е католически.

Какво казва римската митология по въпроса?

МАРТИН – дете на Марс (от латинскoтo martius). Богът на войната Марс е баща на братята близнаци Poмyл и Peм, основателите на Рим. Оттам всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, ce титyлyвaли „деца на Mapc“. Ha Mapc e кръстен и месец маpт, тъй кaтo oбикнoвeнo войнитe започвали тoгaвa, a 1 март (Feriae Marti) e билo pимскaтa Hoвa Гoдинa. Мартин е още името на четирима папи и двамa известни светци – Мартин от Тур е светецът-покровител на Франция, а Мартин от Перу бди над перуанци.

1 Септември- Поредната оспорвана дата. Кой знае защо и тя е наречена на мен и моите адаши?

И все пак едно последно мнение:

14 април е 104-ият ден в годината според григорианския календар (105-и през високосна). Остават 261 дни до края на годината.” – казва wikipedia и заключваме въпроса.

Въпреки датите, които изброих до сега, нека всички се чувстват поздравени и да се веселят като за понеделник вечер, Мартинин ден или просто като за поредната вечер с добри приятели на приятно място с някое питие. Сигурно е готино да ти се честити имен ден по 10 пъти в годината. Но дали и не се очаква нещо от теб! 🙂

Тази вечер ще пийна една вода и по случай другия ми празник! Не ме винете, алкохолаът в последно време не ми е страст. 

Със здраве!

Advertisements

2 thoughts on “Мартинин ден

 1. От години водя спорове за именния си ден 🙂
  Мартина съм,както се досетихте.
  Марта и Мартина са коренно различни имена и ми писна да обяснявам на 1ви март, че нямам имен ден! Всъщност дори Марта не се празнува тогава. Света Марта беше някога си през септември ако не се лъжа…
  А за Мартин и Мартина – единствения светец, който се почита от православната църква е Св. Мартин Изповедник, папа Римски – на 14ти април. По времето, по което е живял, все още не е имало разделение на римо-католическа и православна църква. Св. Мартин е защитник на православната вяра. В Римокатолическата църква също се празнува, но на 11 ноември.
  Така, че адашке и всички останали, които четат, честит ви празник.. задава се утре 🙂
  На мен лично май ще ми е първия случай, в който ще почерпя като хората, че сме трима адаша в офиса.
  Наздраве 🙂

  Мартина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s