Моят коментар

Не знам дали е честно и коректно, драги ми читателю, да те занимавам със своя коментар. Още повече на политическа тематика и то като първа публикация през новата 2010г. И все пак това е моята реалност, аз успявам да напиша това, което искат от мен. За музата ми не остава време и сили. Приготвила съм ти текстове, много от душата, но незавършени. Някой ден, когато спокойствието ми е приоритет – ще ги захвана и ще ти ги покажа всичките и докрай.

Сега те оставям да прочетеш поредното ми творение, „вдъхновено“ от университетските неволи. С радост твърдя, че беше приятно да го напиша и смятам, че вложих своя дух и мнение. Уви от страна на преподавателя днес имаше друго мнение – че това е по-скоро кореспондентски материал, а не коментар. Оставям теб – компетентния читател да ми споделиш дали е така. Кой греши?

Е ето и творението ми:

Коментар – Изслушването на Кристалина Георгиева – кандидат-комисар за новия портфейл за „Международно сътрудничество, хуманитарни помощи и реагиране при криза

На 03.02.2010г. в късния следобед премина  изслушването на Кристалина Георгиева  – българският кандидат за еврокомисар с ресор “Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи”. Българката отговори на множество въпроси пред Комисията по развитие, както и представители на Комисиите по външни работи и околна среда.

Днес  официално пристигна и информация, че кандидатурата на г-жа Георгиева е одобрена и предстои гласуване на комисията под ръководството на Жозе Мануел Барозу.

Въпросът, който изниква неименуемо е «Защо бе необходимо да чуем многократно аплодисменти за наш български кандидат едва след скандала и срама, който претърпя държавата ни?» Дори Кристалина Георгиева по време на представянето си спомена «необичайните обстоятелства», под които са се намирали България и правителството. Кандидатурата на г-жа Георгиева се е превърнала в дълг към българския народ. Да приеме поканата, освен удоволствие за българката, както самата тя каза, бе и необходима стратегическа стъпка от страна на правителството с цел скандалът с изслушването на Румяна Желева да бъде бързо забравен. Двете кандидатури на България за Еврокомисар през тази година не бяха поставени равностойно. Кристалина Георгиева се яви пред комисията в качеството си на вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, докато кандидатурата на Румяна Желева бе разглеждана през погледа на лош имидж и клюки, коментирани в елитното електронно издание на ”Financial Times Deutschland”, а и не само. Предходният опит на Кристалина Георгиева постави и позитивни нагласи у депутатите още по време на встъпителните й думи за разлика от изслушването на Румяна Желева.

Кристалина  Георгиева оправда очакванията на българския народ, Комисията и правителството, което издигна кандидатурата й. Кандидатката за Еврокомисар бе спокойна и уверена по време на изслушването. В дискусиите, които проведе с повечето депутати на теми, актуални за институцията, тя използваше компетентни примери и умерени коментари от своя страна. Бяха споменати събития като земетресението в Хаити, посочени конкретни цифри за финансовите помощи, които до момента са задвижени от страна на ЕС, както и какви  са предстоящите стъпки, които се очакват. Г-жа Георгиева даде отговор и на въпроса «Каква е равносметката от подобен тип трагедия», с което затвърди нагласата на кКмисията за компетентност и интелегентност, които притежава като качества. Сред най-коментираните теми бяха «ивицата Газа» и народите в Западна Сахара. Кристалина Георгиева успя да даде мнение в дълбочина за тези сериозни въпроси през призмата на познанията и личния опит, които притежава. Говори по теми като координацията в контекста на взаимопомощ между различните институции и проблемите, които ще предстои да решава на поста еврокомисар.

Добър стратегически ход за кандидатурата  й се оказа предложението за хуманитарен  доброволчески корпус. С идеите, които сподели, Кристалина Георгиева  представи и познания относно  разпоредбите в Лисабонския договор. За разлика от предходната ни кандидатура  – Румяна Желева, Кристалина Георгиева не допусна нито фактологически грешки, нито пропусна да отговори на въпросите на депутатите за важни теми, които засягат Комисията и възгледите на ЕС за международна политика. Такъв въпрос беше и предложението за бойни групи в ЕС. Кристалина Георгиева успя да коментира въпроса от гледна точка на кандидатурата си за комисар по «Международно сътрудничество, хуманитарни помощи и реагиране при кризи». Българският кандидат – комисар поясни, че е обсъждала подобни теми и с Баронеса Аштън. Кандидатката ни съобщи, че се е запознала в детайли с проблемите, които й предстои да решава, както и институциите и хората, с които ще работи в тясно сътрудничество.

Всички отговори бяха съобразени  с цялостната политика на ЕС, както и с принципите на хуманитарната помощ, а именно – неутралност, безпристрастност и независимост. Дори отговорите на г-жа Георгиева да предизвикваха реплика от страна на депутатите, се усещаше добрия тон и позитивно отношение към кандидатурата й, както и към професионалното й портфолио до момента. Кандидатката използваше доста умело в коменатарите си по време на изслушването предимството на своя дългогодишен международен пост в отговорна институция. Няколко пъти беше спомената и Световната банка. Благодарение на опита си там, Кристалина Георгиева си позволи да коментира и възможности за съвместно сътрудничество, които да улесняват работата на Комисията и проектите, с които се заема. Заедно със сериозните теми българката успя да намери подходящи моменти да покаже чувство за хумор, което беше прието радушно от аудиторията.

В следствие на добрия тон, конкретните  отговори и компетентно мнение, вече имаме информация за одобрението  на българската ни кандидатура за еврокомисар. Кристалина Георгиева  се оказа отлично попадение на нашето правителство, макар и в резултат на лошия имидж, който си създадохме след провала на бившия ни външен министър Румяна Желева. Г-жа Георгиева успя да изложи мнението си по важни за комисията теми, да предложи адекватни решения и нови идеи за развитието й. Сподели, че има и много теми, за които трябва да се запознае в детайли, но е готова да научи всичко необходимо, за да се справя отлично в работата си. В следствие на тези думи Комисията я аплодира многократно. Финалът, с който българката проговори на френски и даде обещание да научи западния език, е началото на добри отношения между държавата ни и Европейската институция. Потвърждение за това беше отказа на европейския депутат от групата на социалистите и демократите в ЕП – Майкъл Кашман – да й зададе въпрос, който превърна в коментар – депутатът коментира като чест и привилегия възможността да я поздрави за доброто представяне и да й напомни, че очакванията от нея са много, но комисията вярва в нейните възможности. Остава ни да се надяваме, че доброто представяне на Кристалина Георгиева няма да е и последното.

Благодаря Ви за вниманието! 🙂

Със здраве!

Advertisements

One thought on “Моят коментар

  1. Според Европейската Комисия най-положителното качество на Кристалина Георгиева е това, че не е Румяна Желева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s